Microsoft tvingar hemanvändare att agera försökskaniner

IT-jättarnas synsätt på användarna av jättarnas produkter blir alltmer motbjudande för varje år som går, det är en av anledningarna till att Microsofts produkter numera är ”produkter non grata” hemma hos undertecknad (en annan är att Windows under skalet på API-nivå är en antik historia med begränsningar jag blev döless på), dom kommer inte över tröskeln i en produkt som är min undantaget vid köp av ny dator där skräpet inte blir kvar längre än en funktionskontroll med efterföljande Linuxinstallation varar.

Och vet ni vad?

Microsoft blev just ett ännu mer motbjudande företag med ännu mer motbjudande produkter. Releasen av Windows 10 står ju liksom inför dörren snart och Microsoft har otäcka planer för hemanvändarna av Windows, låt mig förklara:

Under senare år så har Microsoft lite för ofta haft uppdateringsrelaterade problem som emellanåt skapat stora problem i somliga företagsmiljöer. Det här har man nu tänkt lösa på ”ett finurligt vis” med introduktionen av Windows 10. Lösningen man har kommit på handlar om att tvinga användarna av Windows 10 Home att agera försökskaniner för det där man ibland har problem med. Det handlar om att användare av denna Windowsversion kommer att vara fråntagna möjligheten att välja bort uppdateringar man känner sig tveksam inför m.m.

You Won’t Be Able to Disable (or Delay) Windows Updates on Windows 10 Home (How-To Geek)

”Microsoft says Windows 10 will be “always up-to-date,” and they mean it. There’s no way to turn Windows Update off. Microsoft says feature updates will be tested on consumer devices before they’re rolled out to business PCs.”

Och om vi funderar ett litet varv till:

Hmm, kan det tänkas finnas fler än Microsoft som kan ha intresse av att datoranvändare jorden över fråntas möjligheten till kontrollen över uppdateringar?

Och det är NU det är dags att återkoppla till NSA-affären, för ni har väl inte glömt den?

Här är en artikel i högen.

Microsoftsamarbete med NSA och FBI (SvD 20130711)

”IT-jätten Microsoft har haft ett mycket nära samarbete med amerikanska säkerhets- och underrättelseorgan, som Microsoft aktivt hjälpt att övervaka kommunikationen mellan företagets kunder, skriver brittiska tidningen The Guardian.”

 

Microsoft, fy fan…

3 reaktioner på ”Microsoft tvingar hemanvändare att agera försökskaniner

 1. Med Windows 10 fråntas du möjligheten att välja själv, då MS har gjort valet åt dig. I detta fall anser sig MS veta vad som är bäst för dig, vilket innebär att du får dessa uppdateringar oavsett om du vill ha dem eller inte.

  Tycker själv det är viktigt med att hålla datorn uppdaterad, men fortfarande vill jag själv bestämma när det passar mig att installera dessa. 2010 lämnade jag Windows helt och hållet på mina datorer hemma och jag har inte känt mig lockad att byta tillbaka. Sedan dess har det kommit Windows 8, 8.1 och 8.1 Update1 och nu väntar Windows 10 på att få göra entré.

  På ett sätt känns det skönt att slippa drabbas av tvingande uppdateringar och dyl. då jag som Linuxanvändare har friheten att själv välja fritt vad jag vill installera på min maskin och när jag vill installera uppdateringar. Samtidigt känns det trist att MS uppvisar sådant arrogant handlande gentemot sina användare.

  Gilla

  • Hej Mikael och tack för din kommentar. Man bara känner hur själaglad man är för att man lagt Windows bakom sig när man tar del av sådana här nyheter. Jag tillhör numera själv också Linuxanvändarnas skara. Första gången jag testade var för 15 år sen och då tyckte jag att det var på tok för mycket som inte fungerade men framförallt på tok för krångligt, men några år senare så började det hända saker. Minns inte exakt när det var jag tyckte Linux började flyta på så pass bra (utan alltför mycket knåpande) att Windows dumpades för gott hemma hos mig. Men jag tror det var någonstans runtomkring 2010 eller så.

   Åter till MS senaste tilltag, om man tittar på vetenskapsdokumentärer om gamla riken som kommit och gått så brukar det inte helt sällan vara frågan om ett visst slags storhetsvansinne som leder till imperiets fall. Månne det är det vi ser nu när det gäller Microsoft?

   Gilla

 2. Pingback: Windows 10 utgör skadlig spyware | freiheit66

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s