Det finns annat än Wagner

På min gamla blogg blev jag häcklad lite då och då av Anakin på grund av att undertecknad råkar ha den inte helt politiskt korrekta smaken att gilla operorna av Richard Wagner, en inte helt oproblematisk sak, något jag för övrigt delar med en viss brittisk skådis.

Men Wagner är ju inte allt i operaväg, ta bara det här med italiensk opera, egentligen är jag inte så förtjust i den, men det finns ett stort MEN

Varje gång jag hör Maria Callas i Puccinis Tosca från La Scala 1953 så glömmer jag plötsligt bort att jag egentligen inte är sådär jätteförtjust i italiensk opera. Det är bara så bra, vilket för övrigt gäller flera andra inspelningar av italienska operor med just Maria Callas.

Och så var det ju det här Mozart. Mozarts frimurarfantasi (Die Zauberflöte, Trollflöjten) är ett magiskt och mångbottnat verk och som av en händelse så nedtecknas dessa rader till tonerna av just Trollflöjten, i det här fallet en inspelning från Salzburg den 6 augusti 1951, dirigerad av Wilhelm Furtwängler.

Jo, och så var det ju en liten sak till, Vladimir Putins kompis, den ryska dirigenten Valery Gergiev är faktiskt inte så duktig på att tolka Wagner som han själv tror, jag äger hans tolkning av ”Die Walküre” på SACD, den ger helt enkelt inte dom rätta vibbarna, ger inte samma gåshudskänsla som man får av en del gamla klassiska versioner av samma opera.

 

P.s: Operornas värld väntar på att bli upptäckt av er som ännu inte gjort det…

2 reaktioner på ”Det finns annat än Wagner

  1. Det är sant, det finns annat än Wagner. Till exempel gamla IDG-antagonister. Jag har lagt till dig i min länklista i högra marginalen i «https://Verksamhetfilosofen.wordpress.com».

    Gilla

  2. Hej Roffe, så sant så (apropå antagonister) 🙂 Nu väntar vi bara på att Anakin också ska dyka upp här på wordpress. Jag ska lägga till dig och Städje i länklistan min i afton.

    Hmm, jag kom ju just ihåg att du är väldigt förtjust i musik från en viss epok så jag tänkte höra ifall du har lyssnat nåt på Van Der Graaf Generator? (första plattan kom 1970)

    Det är kul att vi dom sista tappra från IDG.s bloggavdelning hittat igen varandra här, får se hur länge det tar (mindre kul) innan dom ryska internettrollen hittar igen mig och Städje igen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s