Historien börjar i Berlin 1945

Jag vet att upphovsrättslobbyn inte håller med mig men fildelningen är faktiskt liksom en kulturens räddare och bevarare.

Låt mig förklara med ett konkret exempel, den här historien börjar i Berlin 1945 eller snarare i Berlin runt 1930

Furtwängler

Den gamla 78-varvaren till höger är med Berlinfilharmonikerna dirigerade av Wilhelm Furtwängler, Berlin runt 1930 eller så, brukar lyssna på den ibland. Nr 15 till vänster brukar jag också lyssna på emellanåt, som till exempel just denna midsommarkväll när dessa rader nedtecknas. Det är en speciell magi över Furtwänglers tolkningar oavsett det är Wagner, Beethoven eller något annat, det inser man om man lyssnar in sig.

Så vad hände då i Berlin 1945?

Jo, förutom det tredje rikets totala och fullständiga sammanbrott så försvann även ett antal tejper med inspelningar av klassisk musik, inspelningar som dirigerades av just Wilhelm Furtwängler, ryssarna tog dom där tejperna som krigsbyte.  Tack vare idogt arbete (och sannolikt också tack vare det dåvarande östblockets begynnande sammanbrott) så återbördades tejperna i mitten av 1980-talet, men lämnade man tillbaks alla man tog? Njae, jag känner mig inte så säker på det.

Orsaken?

Jag råkar veta (OBS! kära upphovsrättslobbyister, observera skillnaden mellan att veta och att ha laddat hem) att den med mycket stor marginal största utgåva med Furtwängler World War II-inspelningar som hittills existerat (16 CD-skivor) seglar omkring någonstans där ute i Cyberspace. Utgåvan är rysk.

Tja, jag tror ni förstår poängen nu…

Till sist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s