Bör jag vara rädd för Vladimir Putin nu?

Tidigare idag så cyklade jag i sakta mak ner till apoteket här i stan för att inhandla hostmedicin och  snabbverkande febernedsättande. När jag kom hem så satte jag mig i sängen med min smartphone och fick se en nyhet som plötsligt får det här med influensa och sånt att verka väldigt banalt.

Nyheten handlar om Vladimir Putin men också (bland annat) om Gotland där jag själv bor, ja, ni får läsa den själva

Amerikansk rapport: Ryssland övade på att inta Gotland (DN)

”Ryssland har med runt 33.000 soldater övat på att invadera Gotland, Åland, Bornholm och norra Norge, enligt en rapport från den amerikanska tankesmedjan Cepa.”

Så, hur rädd bör jag vara för Vladimir Putin nu?

Just här och just nu så känner jag mig ganska, om än inte helt lugn. Något som kan förändras i den ena eller andra riktningen beroende på händelseutvecklingen. Men det finns EN sak jag i nuläget absolut INTE skulle göra och det är att besöka Ryssland som turist, det vore verkligen att dumdristigt utmana ödet om man lägger ihop 1 + 1. Låt mig förklara:

I dagens Ryssland så tenderar kritiker av Vladimir Putin att dö i förtid under våldsamma och uppmärksammade former. Så fort jag började ta upp detta och en del andra Putinkritiska saker på min gamla blogg så dröjde det inte länge innan dom ryska internettrollen (som inte hittat hit till min nya blogg än, men det är väl bara en tidsfråga) började hitta dit. Mot slutet så kom beskyllningar om russofobi, sympatier med Göebbels samt att jag skulle vara Säpoagent m.m.

Ja, ni förstår säkert själva varför jag gör bedömningen att det är väldigt oklokt av mig att ens fundera på att besöka landet ifråga som turist.

Alltså, den här utvecklingen gör mig ytterligt besviken, särskilt som jag faktiskt har besökt landet ifråga en gång, den gången var för ungefär 25 år sedan när det fanns ett fönster, en försiktig öppning, det låg liksom positiva vibbar i luften, vibbar av förändring, löften om demokratisering låg liksom och yrde runt. Det dröjde inte särskilt länge innan Putin kom in i bilden och så var det fönstret stängt. Ryssland hade chansen där och då men tog den inte, ytterst beklagligt.

En av mina favoritförfattare är ryssen Fjodor Dostojevkij, handlingen i en av hans nyckelromaner (Brott och straff) utspelas i den där ryska mångmiljonstaden jag som turist besökte den där gången för länge sedan. Då hade jag ännu inte läst denna fantastiska roman, hade jag gjort det så hade jag tyckt det hade varit jätteintressant med en  litterär rundresa (med kunnig guide) i Dostojevskijs fotspår och det är också av det skälet jag faktiskt är väldigt sugen på att besöka den där staden igen. Men, jag vågar helt enkelt inte, så är det bara.

Det arv som Vladimir Putin kommer att lämna efter sig till morgondagens ryssar kommer att bestå av kaos född ur ett otal konflikter med andra länder och som en direkt konsekvens av detta: En totalhavererad rysk ekonomi med medföljande svåra konsekvenser för vanliga ryska människor + en misstro från omvärlden som kommer att ta flera decennier av demokrati (om den någonsin kommer) att reparera. Detta är en högst trolig utveckling för ett land som leds av en fanatiker som sätter  en fanatisk agenda före allt annat och skiter i följderna.

Suck…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s