Opera fick mig att inse hur antikt operativsystemet Windows är

Jag brukar läsa en brittisk musiktidskrift för klassisk musik ibland, där brukar man emellanåt ha med små stories om hur folk liksom upptäckt något speciellt, om jag skulle skriva en sådan liten story så skulle det handla om att en viss brittisk tv-snut en gång i tiden hade något med mitt begynnande intresse för opera att göra. Fast det är inte ämnet för denna bloggpost utan aftonens ämne är hur det intresset mycket snabbt fick mig att upptäcka hur antikt operatisystemet Windows från Microsoft är.

För att göra en lång historia kort!

Även om vinyl är mitt förstahandsval som musiklyssningsformat så har man ju ett och annat på CD, första gången jag skulle rippa ner några av mina opera-cd:S (KÖPTA) till datorn och strukturera en lagringshierarki som jag ville ha den så var mitt OS (körde ännu Windows då) reaktion något som mest kan liknas vid ”HJÄLP; JAG FIXAR INTE DET HÄR, DET ÄR FÖR SVÅRT, FÖR MYCKET ATT HÅLLA RÄTT PÅ” Jag började forska i saken och så här ligger det till: Windows har en begränsning på drygt 250 tecken i hela filsökvägen, sen är det stopp. Windows har även en löjligt låg gräns när det gäller mappar med olika undernivåer mappar. Kombinerar man sedan detta med operor med långa namn, med ingående stycken med ännu längre + en ordentlig och nördigt strukturerad lagringshierarki, ja, ni förstår säkert själva, det skiter sig liksom tämligen omedelbart…

Och så gick det till när opera fick mig att inse hur antikt Windows är och så vitt jag vet (om jag inte är helt felunderrätad, rätta mig i så fall) så kommer även Windows 10 att vara precis lika antikt som föregående Windowsversioner i detta avseende.

Om jag någon gång bygger en mer musikanpassad liten dator att koppla till stereon så är någon trevlig Linuxdistribution därför ett självklart och mer modernt val än Windows, det är i alla händelser ett val som har förutsättningar att fungera väl ihop med min musiksmak vilket Windws inte har.

End…

4 reaktioner på ”Opera fick mig att inse hur antikt operativsystemet Windows är

 1. Windows har en begränsning på 255 tecken i sökvägen och den verkar vara kvar av kompatibilitetsskäl. Enligt MS ska det dock gå att komma runt begränsningen på 255 tecken. Se mer på https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa365247%28v=vs.85%29.aspx#maxpath

  Har inte provat själv, då jag lämnat Windows skutan på datorerna hemma. Kollade lite mer och i Linux ska det tydligen finnas en gräns vid 4096 tecken, vilket borde räcka för de flesta. https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems#Limits (Kollade för ext4)

  Tyvärr är många av de begränsningar som finns i Windows inget som flertalet användare uppfattar som begränsningar, utan snarare som något helt normalt. Detta är också anledningen till att de vanligaste sätten att lösa problemen i Windows är:
  1) Starta om datorn
  2) Om det inte hjälper, ominstallera Windows
  Nu generaliserar jag mycket, men detta med omstart verkar vara något av en WIndowsfeature som ska tas till ofta i samband med installation av drivrutiner, hårdvara eller systemuppdateringar. Det känns faktiskt väldigt skönt att vara fri från Windows, särskilt när man läser om följande egenskaper i kommande Windows 10. http://www.theregister.co.uk/2015/06/30/windows_10_wi_fi_sense/

  Gilla

  • Hej Mikael och tack för kommentaren och länken till artikeln i the register (har läst den nu). Det går inte att komma ifrån att mitt förtroende för Microsoft efter NSA-affären är för evigt skadat, man bedömer liksom hela tiden nya features i produkter och tjänster från Microsoft med den affären närvarande i bakhuvudet.

   http://www.dn.se/nyheter/varlden/microsoft-lat-nsa-lyssna-pa-sina-kunder-1/

   ”Uppgifterna om att It-jätten Microsoft gett NSA nyckeln till de krypteringsprocesser som ska skydda mejlare och chattare som använder sig av Hotmail och Outlook publiceras i dag av den brittiska tidningen The Guardian.”

   Gilla

   • Tyvärr är nog inte MS unika avseende detta. Även Apple, Google, Facebook och Yahoo verkar enligt din länk också ha genomfört liknande samarbete med NSA.

    Dvs. även fast man kör Linux är det ingen garanti för att känna sig säker. Det räcker att välja någon molntjänst och spara sin data där för att den ska vara åtkomlig för vissa andra. Vill man minimera möjligheten att någon annan ska in och snoka i ens privata dokument bör man spara dessa off-line på ett fysiskt medium man bara själv har tillgång till.

    Gilla

 2. Pingback: Windows 10 utgör skadlig spyware | freiheit66

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s