Liten vinskola

Vad är det man får om man köper ett kändisvin?

Svar: Förutom en känd nuna som tar mer eller mindre plats på etiketten så får man ett vin (som med få undantag) rent kvalitetsmässigt sett varierar från rävgift till mediokert. Vinerna ifråga är dessutom rent generellt 20-30 % dyrare än jämförbart rävgift utan känt face på.

Tror mig inte?

Här är ett par intressanta artiklar som belyser fenomenet.

Så prisvärda är kändisarnas viner (Göteborgs-Posten)

”Kändisviner sågas regelmässigt av vinkritiker. Men vilka är mest usla – vinerna eller recensenterna? Vad tycker så kallat vanligt folk? Vi blandade en rättvisemärkt panel – en jury med ”experter”, seriöst vinintresserade och ”vanliga konsumenter” – för att kolla om deras betyg på kändisarnas kassakossor skulle skilja sig åt.”

Så mycket tjänar de svenska vinkändisarna (Veckans Affärer)

”Kändisvinerna är varken bättre eller sämre än den möda som vinmakaren lagt ner. Och det finns faktiskt inget som helst likhetstecken mellan intresset för mat och intresset för vin. Kockarna Per Morberg och Tina Nordström står exempelvis för några av de sämsta vinerna”

Om man orkar bläddra sig igenom kändisnunorna (det står omsättning och sånt till varje) som hör till artikeln i Veckans Affärer så upptäcker man att att det betecknande nog är tv-kändisen med det kanske sämsta? vinet som också omsätter mest.

Mitt heta stalltips nr. 1 när det gäller vin.

Köp inte den där kändisboxen till helgen utan köp istället en flaska av något riktigt bra, er lever och er smak kommer att tacka er så småningom. Drick mindre men bättre. Lär er mer på riktigt om vin och mat.

Mitt heta stalltips nr. 2 när det gäller vin.

Om man nu absolut gillar rävgift: Välj bort kändisnunan så blir priset lägre och er plånbok om än inte er lever eller smak kommer att tacka er för det.

För övrigt så skulle man om man så vill och orkar kunna göra vissa jämförelser mellan fenomenet kändisviner och den politiska utvecklingen i vårt land under senare år, men ni kan pusta ut, det tänker jag inte göra (har redan varit tillräckligt politisk idag).

Näe, nu är det operadags, något med Maria Callas…

2 reaktioner på ”Liten vinskola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s