Tannhäuser

Tannhäuser är en förhållandevis tidig opera av Richard Wagner, en kompositör som det aldrig kommer att vara helt okontroversiellt att gilla. Har ni förresten någon gång funderat lite närmare över ordet gilla? Och hur vårdslöst det faktiskt används? Vad menar vi egentligen när vi säger eller skriver gilla? Och hur mycket har inte det alltmer urspårade facebookeländet bidragit till detta ords numera väldigt lättviktiga betydelse?

När undertecknad gillar Wagner så handlar det om den fantastiska, intressanta och banbrytande musik han skapade, musik som håller än, detta är inte alls samma sak som att också per automatik gilla människan Wagner eller dennes värderingar och åsikter. Hyggligt intelligenta och kreativt intresserade peoples man pratar med har inga som helst problem alls att förstå skillnaden, att liksom göra den distinktionen, somliga begriper det aldrig och till dom sistnämda hör tyvärr en och annan inom kulturjournalisternas led. Själv så börjar jag alltmer luta åt att det hela beror på (vare sig det gäller Wagner eller andra kontroversiella kulturpersonligheter) något slags verklighetsfrämmande och världsfrånvänd naiv syn på konst och konstnärer, man har liksom någon överdrivet romantisk syn som handlar om att stor konst bara kan skapas av människor med vacker själ, vackra tankar och vackra åsikter, inte sant. Alla klarar inte av den insikten.

Tillbaks till Tannhäuser nu, det är en opera som förekommer i åtminstone ett par olika versioner. Den ursprungliga är Dresdenversionen och senare kom Parisversionen som innehåller ett publikfrieri i form av ett balettnummer som inte funkar så bra ihop med resten. Beklagligt nog när det gäller Tannhäuser så har det med tiden blivit så att det är Parisversionen (den sämre i mitt tycke) som är den som oftast framförs på scen och den som oftast har blivit inspelad.

Och nu sätter jag punkt för denna bloggpost med inte mindre än tre stycken Wagnerrelaterade ljudbokstips från LibriVox.

Dramatikern George Bernard Shaws filosofiska, socialistiskt färgade analys av Der Ring des Nibelungen

Filosofen Nietzsche’s brutaluppgörelse med sin forna vän

Elva historier om elva operor av Wagner

(Engelskt tal i ljudböckerna ovan)

 

På återseende…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s