Vad är bra litteratur?

Det händer att man ibland får frågan, senast av en trevlig människa man lärde känna för inte så länge sedan. Frågan handlar om hur man som gammal norrlänning hamnade just här på Gotland?

Ja, det hela började nog någon gång i början av 1980-talet, alltså för en väldig massa år sedan. Jag gick i nionde klass då, vi hade svenskalektion och vår lärare hade gett oss en språkutvecklande uppgift som handlade om att recensera en bok. Det fanns vid den här tidpunkten en bok som många (speciellt unga) under flera år hade snackat en hel del om. Så det föll sig rätt naturligt att välja just den. Jag minns ännu svenskalärarens lätt plågade ansiktsuttryck och kommentar: – Nej, Nej, jag menade ju inte nån sån där billig kiosk/strunt/skräplitteratur utan en riktig bok.

Boken?

Jack

Ulf Lundells debutroman Jack.

Jag minns inte min recension från då men jag vet vad jag än idag tycker om den. Det här är storartad litteratur, fantastisk litteratur.

Minns förresten en solig sommar för en hel del år sedan, låg på stranden ute vid Snäck, det var eftermiddag. After Beachbandet hade precis börjat spela så stranden var tämligen folktom, låg där och läste några kapitel. Aldrig har en bok känts så klockrent sammanhangsrätt som där och då.

Så, vad är bra litteratur?

2 reaktioner på ”Vad är bra litteratur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s