Det hela började med kommissarie Morse

På senare år så har man börjat utveckla ett allt större intresse för klassisk musik/opera. Richard Wagners operor tycker jag särskilt mycket om, faktum är att den allra äldsta ännu spelbara skiva jag äger rymmer några minuter musik ur operan Tannhäuser, så här Tannhäuserser den ut förresten. Den är gammal, riktigt, riktigt gammal.

Som med dom flesta ting så finns det även här en startpunkt, något som liksom en gång i tiden kickade igång en nyfikenhet som väcktes till ett intresse som blev passion. I mitt fall så var det något så simpelt som en tv-serie, nämligen kommissarie Morse. Den åldrande polisen ni vet, som om kvällarna satt med en whisky och filosoferade över fallen och säkert ibland också över sin otur med kvinnorna. Jag började (till min stora förvåning) upptäcka att musiken där han satt och lyssnade på verkade intressant, det var någon liten snutt Wagner i nåt avsnitt som fick en att spetsa öronen och nyfikenheten lite extra.

Lohengrin var inte bara en av den unga bayerska kungens (han som skapade världens sannolikt galnaste och dyraste fanmail till en artist) favoritoperor av Wagner, den Lohengrinär även en av mina.

På tal om passion hörni, han föddes 1927, helt nyligen, 88 år gammal och sittande i rullstol så dirigerade han den inledande overturen till Tannhäuser…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s