En rysk Sputnik fast på svenska

För en tid sedan så skrev bloggen Realistklubben så här:

”Frågan är hur Sputnik News blir till på svenska? Sitter det förrädare i Sverige och översätter skräpet? Eller är det bara ytterligare ett jobb i raden för ryska trollindustrin Internet Research Agency i St. Petersburg? Översättningarna är inte något vidare, ungefär i stil med de ryska trollens nivå.”

Nu vet undertecknad att lämna besked om hur det ligger till med Sputnik. Det är precis som med den betydligt mer välkända trollkanalen RT, ägs av ryska staten och kontrolleras av Kreml. Att Sputnik ägs och kontrolleras av en regim som drömmer sig tillbaks till fornstora ockuperande dagar och har ett uppenbart syfte som desinformationsspridare är ju något man bör ha klart för sig när man läser dom s.k ”nyheterna” där och alldeles extra så när man där skriver något om dom baltländer man en gång ockuperade.

Källkritiska glasögon är sålunda nödvändigt när man läser på webben om något, liksom en stunds reflektion över t.ex: Vem är avsändare? och tänkt mottagare av budskapet? och vad är syftet?

End…

4 reaktioner på ”En rysk Sputnik fast på svenska

 1. Jag var nyligen i Umeå, på Umeå universitet. I biblioteksbyggnaden bedrevs diverse politisk propaganda. Kommunistiska partiet var där och delade ut sin tidning till studenterna. Hela framsidan upptogs av ”nyheten” om att Sverige skulle smyganslutas till NATO ”utan debatt”

  Jag tror inte det finns något militärt ämne som debatterats så mycket som NATO nyssens. Vilken sorts bubbla lever norrlandskommunisterna i?

  Jag orkade inte debattera med dem, men jag antar att de blir de första som spelar på trumpet när de ryska gröna männen dyker upp på torget i Umeå och kräver nycklarna till Stadshuset.

  Gilla

  • Politiska fundamentalister har helt oavsett vilken politisk färg eller åskådning som företräds en benägenhet att likt religiösa fundamentalister vara helt oemottagliga för konkreta bevisbara fakta om dessa motsäger ”sanningen”

   Gilla

 2. Pingback: Sputnik skjuter trollskarpt på Angela Merkel | freiheit66

 3. Pingback: Rysk propaganda paketerad & klar | freiheit66

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s