Windows 10? Tack men NEJ TACK!!!

För lite sen så var man ju tvungen att skaffa en ny laptop. Windows är något som inte brukar bli särskilt långlivat på en dator i min ägo (vem fan vill ha en antikvitet med mer än 20 år gamla oåtgärdade begränsningar?) men hur som…

Windows 8.1 fick stanna i några dagar medan man letade upp, laddade hem och brände lite olika Linuxdistributioner man är nyfiken på att prova, under denna tid så hann systemet lämna ifråga sig någon käck liten ruta som talade om att man visst var berättigad till en gratis uppgradering till Windows 10. Vadå gratis? man betalar med sin integritet vilket enligt mig är ett väldigt högt pris, ett alldeles för högt pris faktiskt. Jag tackade självklart nej till den där uppgraderingen men eftersom Microsoft är ett sådant ”vi pissar på kunderna/användarna för att vi vet att vi kan” företag så tilltar nu företagets intensiva försök att tvinga på folk integritetstjuven Windows 10.

Nåväl, bort, bort, Windowseländet måste bara bort ur ens dator så när önskade Linuxskivor var brända så vidtog just det och nu snackar vi inte om någon simpel formatering utan om radering med flerstegsalgoritm som utplånar varje litet spår av existensen av Windows på hårddisken i laptopen.

Och nu över till det intressanta för den nyfikne, vilken Linuxdistribution blev det? Jo, det blev en varulv d.v.s Ubuntu 15.10, inte för att det är den Linuxdistribution som är mitt förstahandsval utan för att den helt enkelt lirar bra ihop med min laptop vilket inte mitt egentliga förstahandsval Linux Mint (problem med UEFI samt ljud) gör.

Till sist!

En tacksam tanke går till alla er eldsjälar inom Linux/öppen källkodsrörelsen, utan er så hade ankomsten av Windows 10 sannolikt varit det som för gott fått en att begrava datorn men tack vare alla er så finns det alternativ. Tack…

En reaktion på ”Windows 10? Tack men NEJ TACK!!!

  1. Det är ännu värre nu i augusti 2016. Själv föredrar jag Manjaro med Lxqt eller Pclos med Mate men det viktiga är att vi får välja själva. Tyvärr är jag inte intresserad av sociala nätverk det betyder inte att jag ogillar det du skriver.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s