Antropologisk teknologianvändning är svårstoppad

God morgon, alltså, tuppen är inte ens vaken än men det är morgonpigga jag så man passar väl på att skriva några rader om ett ämne vars rubrik jag funderat över, fastnade till sist för den valda, säger liksom bäst vad det handlar om. Det här med antropologi kan lite kort sägas handla om hur vi människor funkar som gruppvarelser, och är det något man kan säga om den infomationsteknologiska utvecklingen så är det att det utan snack om saken finns ett allt större antropologiskt perspektiv ju längre denna utveckling fortskrider precis som allt större bataljer runt omkring en önskan att kontrollera detta perspektiv. Tidens strider runt omkring fildelningskulturen är bara ett av många exempel på det.

Antropologisk teknologianvändning är svårstoppad har det gång på gång visat sig.

  • The Pirate Bay lever än
  • Visst, man har nu som det verkar (än så länge) lyckats släcka ner en populär tracker för bittorrent, bra många år för sent, som den minsta lilla teknikinsatta vet så är en tracker inte längre helt nödvändig.
  • För inte så förbannat länge sedan slog sig upphovsrättslobbyn i form av den amerikanska filmindustrin för bröstet när Popcorn Time gick ner, ”det var vi som gjorde det” förkunnade man stolt. Gjorde man? Popcorn Times återuppståndelse är nämligen på god väg i detta nu.
  • Här i Sverige väntar nu utslag i ett mål som på ytan verkar handla om att stoppa illegal fildelning genom att stoppa åtkomst till The Pirate Bay, men som man påpekar från Bredbandsbolagets håll: ”Bredbandsbolaget har hamrat in ett tydligt budskap: om de tvingas blockera The Pirate Bay och Swefilmer, så kommer det inte att stanna där.”  Och naturligtvis har man ju helt rätt för naturligtvis så ger ju upphovsrättslobbyn helt och hållet fullständigt blanka tusan i vilka konsekvenser av medborgarrättslig och yttrandefrihetskaraktär som deras ambitioner medför. Och eftersom det svenska rättsväsendet har visat sig vara så långt ifrån oberoende och opartiskt det bara går att komma (och som alla vi medborgare har rätt att kräva) när det gäller upphovsrättsliga frågor så är det väl ingen tvekan om hur målet kommer att sluta, eller hur? Och eftersom det där målet kommer att sluta som det gör kan det ju vara lite intressant att fundera över t.ex följande: Kommer målets utgång att minska fildelningen eller stoppa åtkomsten till The Pirate Bay? Nej, njet och återigen njet. Vad man däremot tämligen säkert kan förutspå är att målets utgång leder till ett visst uppsving i användandet av denna webbläsare.

 

Så vad är klokast?

Att förhålla sig till en antropologisk teknologianvändning och utveckling med sunt förnuft?

Eller

Att som upphovsrättslobbyn försöka pinka tillbaks gårdagens förutsättningar med allt orimligare konsekvenser för allt fler ju omöjligare gårdagens återkomst blir?

 

God morgon världen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s