Yipii jublar terroristledaren

Det är ingen tvekan om att IS framfart visar att terrorism är ett av vår tids stora globala problem. I spåren av detta så har ju flera tunga politiker, myndigheter, säkerhetstjänster o.s.v börjat mumla ur skägget om att lagstifta om bakdörrar (på ren svenska: säkerhetshål) i mjukvaror, operativsystem till datorer, mobiler o.s.v.

Är då detta en god ide? Det kanske kan tyckas så om man helt bortser från medborgarrättsliga och demokratirelaterade perspektiv samt om man inte klarar av att i en tillspetsad situation hålla huvudet och tanken klar.

Låt oss se på det hela lite mer nyktert och klart!

Säkerhetshål som i global skala finns i datorer, mjukvaror, mobiler o.s.v är liksom säkerhetshål som FINNS där. Vad innebär då detta? Jo, förutom det direkt uppenbara att myndigheter får lättare att ”kika lite” så innebär det

OCKSÅ

att hackers som är skickliga och tillhör terroristernas skara kommer att hitta igen samma säkerhetshål förr eller senare

VILKET INNEBÄR

att terroristledaren gnuggar händerna och jublar över alla nya globala möjligheter som uppenbarar sig. Man kan t.ex tänka sig en arme av botnets (med datorer som p.g.a dom beslutade säkerhetshålen blivit möjliga att kapa) som exempelvis används för att slå ut ett lands datoriserade energiförsörjning samt en lång rad andra otrevligheter.

Snälla politiker och myndigheter. Det här ska vi väl ändå inte bjuda terroristerna på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s