Windows 10 ÄR Spyware, punkt slut…

Alltså, ibland blir man bara så less på it-jättarna. Ta bara Microsoft som ett exempel och dom olika inkarnationerna av deras operativsystem Windows. Man har försökt sälja in varje ny version som lanserats som det hetaste som hänt sedan människan besökte månen första gången, så hur ligger det egentligen till? Är Windows hett? knappast. När det gäller Windows så talar vi ju faktiskt trots allt om något som ”under huven” har kvar 20 år gamla begränsningar som förblivit oåtgärdade, kan något it-relaterat bli tröttare och mer pensionsfärdigt än så?

Fast det förstås, det finns ju ett område där Microsoft verkligen inte har låtit utvecklingen stå stilla och det är när det gäller att komma på nya fiffiga sätt att via sitt ålderstigna OS ägna sig åt en allt vidlyftigare och alltmer spywareliknande datainsamling, något som visar på att Microsoft har en stadigt tilltagande brist på respekt för kunder/användare. Här skulle man (med tanke på det artikeltips som snart följer) kunna utbrista i ett – Det hela verkar ha kulminerat till oanade höjder med Windows 10, något som naturligtvis inte stämmer eftersom företaget bakom naturligtvis kommer att hitta på något ännu vidrigare till nästa gång. Men hur som:

Sneaky Microsoft renamed its data slurper before sticking it back in Windows 10 (The Register)

”The data that DiagTrack collected was typical of a spyware programme. The only way you knew you were being monitored was by eyeballing the list of running processes in Task Manager. As Microsoft explained:

Examples of data we collect include your name, email address, preferences and interests; browsing, search and file history; phone call and SMS data; device configuration and sensor data; and application usage.Users thought it had disappeared in recent Windows 10 builds – but it hadn’t. Microsoft had simply renamed it.”

Hmmm…

Hur är det nu amerikanare brukar säga? If it walks lika duck, talks lika duck, acts like a duck? It is a duck…

eller på ren svenska

Windows 10 ÄR Spyware, punkt slut…

Den som är klok och rädd om sin egen och sina datas integritet stannar självfallet borta från Windows 10.

 

2 reaktioner på ”Windows 10 ÄR Spyware, punkt slut…

 1. Jag läser inte så ofta på IDG numera, då jag tycker den blivit kraftigt försämrad med den nya designen. Kollade dock idag och läste en intressant artikel från Computer Sweden. Tydligen har antalet användare som vill uppgradera från Windows 7 och 8 samt 8.1 börjat minska. Microsoft verkar inte gilla att det finns de som inte vill ha Windows 10, även fast det är gratis och därför har de börjat ta till riktigt fula metoder för att få in Windows 10 i användarnas datorer.

  Efter att ha läst igenom artikeln känns det bara så skönt att jag kör Linux i min maskin och med det slipper få upp några popup dialoger eller annat tjafs som uppmanar mig att uppgradera till Windows 10. Jag föredrar att välja själv NÄR och VAD jag uppgraderar till, vilket jag kan göra med Linux.

  Artikeln finns att läsa på http://computersweden.idg.se/2.2683/1.646551/windows-10

  Gilla

  • Ja, Microsoft kan verkligen fula sig, köpte ju en ny billig Lenovo Laptop i samma veva som Windows 10 kom, datorn kom med Windows 8.1 (tror jag det var). Hade inte i Windows längre tid än några dagar tills man hade hunnit ladda hem och bränna lite olika Linuxdistar man var nyfiken på att prova, under dom där dagarna så hann man uppleva mer än ett fulknep av Microsoft för att förmå en att byta till Windows 10 😦 Det är helt uppenbart att Microsoft har en väldigt uppblåst och ganska föraktfull inställning till kunder/användare och för att bara inte tala om inställningen till kunders/användares integritet. Näe, Windows är något man är väldigt färdig med, så är det bara.

   Precis som du så läser inte jag heller särskilt ofta på IDG numer, placet känns kraftigt försämrat med allt färre vassa skribenter kvar, allt mer snuttifierade artiklar o.s.v men det hindrar ju inte att en och annan intressant sak fortfarande kan komma fram, så jag säger: Tack för artikeltipset

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s