Höjden av ironi

Musik, det finns många habila inspelningar av klassisk musik men tyvärr så kan många av dom inte mäta sig med gårdagens giganter, det är liksom något med känslan och närvaron i konsten som saknas.

Wilhelm Furtwängler är sannolikt en av tidernas bästa dirigenter någonsin, han kunde ha en riktigt dålig dag och ändå prestera en 9:a av Beethoven som överglänser vad som görs idag och när Furtwängler var riktigt i form och gjorde 9:an? då snackar vi inte längre om musik utan om magi av en annan dimension.

Furtwängler var ju tysk och hade sin storhetstid under Sverigedemokraternas politiska föregångares tid vid makten i Tyskland. Han spelade för nazisterna fler än en gång under exempelvis år 1942. Beethovens 9:a stod på programmet vid den konsert som hölls för att fira Hitlers födelsedag, liksom vid något annat tillfälle. Har man hört dom här 9:orna så vet man, dom brinner av en sällan skådad passion hos dirigenten. Det finns en stor ironi med det hela och dom samlade nazisterna som satt och applåderade förtjust förstod nog inte riktigt vad som utspelade sig.

Har man läst på om Beethovens 9:a så vet man att  en viss dikt (ur vilken nedantående rader är hämtade) av poeten Friedrich Schiller

”All that custom has divided,
All men become brothers
Under the sway of thy gentle wings.

utgör en fundamentalt viktig del av Beethovens 9:a.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s