En närmare titt på en kommunistdiktaturs operativsystem

Vi ska inte hymla om saken, Nordkorea är ett riktigt skitland med en skitregim där noll frihet för utbyte av tankar och åsikter råder. precis som det ser/har sett ut på många ställen där kommunismen som utopi har slagit igenom, ungefär som i det gamla Sovjetunionen, ungefär som Vladimir Putins visioner och ambitioner för dagens Ryssland, ungefär som det forna DDR (Sovjetisk bananrepublik). Häromdagen hade DN en liten blänkare om ett nordkoreanskt operativsystem som varit under utveckling sedan tidigt 2000-tal.

Nordkoreas operativsystem håller koll på användarna

”Den som skulle försöka ladda in en usb-sticka eller ett sd-kort med en film-, musik- eller textfil, något som kan innebära att man ägnar sig åt att konsumera på något förbjudet, kan räkna med att filen får en vattenstämpel som sedan gör det möjligt för myndigheterna att spåra vem som tittat.”

Chaos Computer Club har tagit fram en liten film som går igenom det hela betydligt mer detaljerat än vad man gör i DN:s artikel.

Otäckt är liksom bara förnamnet, eller hur?

Och nu kanske ni undrar, är det här en utveckling vi i väst behöver vara oroliga för? Det tråkiga svaret på den frågeställningen är nog tyvärr ja. Det finns starka krafter, mycket starka krafter inom exempelvis upphovsrättslobbyn för vilka något sådant här bör te sig som en våt dröm ur upphovsrätts & fildelningskontrollerande syfte. Sedan så får vi ju inte heller glömma bort NSA-affären och den enorma it-säkerhetsskadliga effekten av it-jättars samarbete med NSA.

Nånstans känns det verkligen, att det är på tiden att alla länder där ännu något slags demokrati råder tänker till på riktigt innan hela världen ”Goes North Korea”. Här i EU så är det tyvärr så illa att ett så pass tongivande EU-land som Storbritannien är på väldigt god väg åt fel håll.

 

End…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s