Mina bästa webbtips till er operavänner

Somliga kommer livet ut att anse opera som något anskrämligt som låter som en katt som stryps snarare än musik. För oss som däremot börjat vår resa i upptäckten av den världen så är den väldigt fascinerande. Jag skulle också tro att många operavänner  precis som en själv är av den uppfattningen att operalyssning är en helgsyssla så man riktigt kan koppla av och kontemplera över musiken ifråga.

Är man tillräckligt intresserad för att ge sig i kast med att upptäcka den här världen så kommer man också att upptäcka (och med rätta så) att somliga kompositörer är mer kontroversiella än andra, vilket är fallet med exempelvis Richard Wagner.

För min del så väcktes nyfikenheten av något så banalt som en tv-serie.

Nog tjatat om det nu, här nedan kommer mina bästa webbtips till er operavänner därute.

Den brittiska skådespelaren Stephen Fry är som dom flesta operavänner säkert känner till ett stort fan av Richard Wagners operor. År 2013 så ledde han en debatt i vilken två fantaster, en som älskar Wagners musik och en som föredrar Verdis debatterade om vem som är vassast. Finns upplagt på YouTube av The Royal Opera House.

Opera är en både gammal och smal konstform som i mångt och mycket även är väldigt konservativ och just därför så var det så otroligt förvånande men också glädjande när ett stort antal operahus gick samman och bestämde sig (till skillnad från andra delar av musikindustrin) för att vara vän med sin samtid och delad kultur som tillgängliggörs gratis. Satsningen The Opera Platform var född.

”The Opera Platform is a partnership between Opera Europa, representing 155 opera companies and festivals; the cultural broadcasting channel ARTE; and 15 theatres from across Europe. It is supported by the EC’s Creative Europe programme. It welcomes contributions from all those committed to sharing opera with a wider public.”

Just nu så kan man helt gratis se bl.a en helt fantastisk föreställning av Mozarts Trollflöjten + en lika lysande av Verdis Aida.

Sista tipset får bli en ljudbok!

Filosofen Friedrich Nietzsche väckte ju under sin tid enorm uppståndelse när han fastslog att ”gud är död”. Nietzsche var en tid väldigt god vän med en annan lika kontroversiell figur, nämligen Richard Wagner. Efter en tid så inträffade dock en brytning, en tämligen total sådan som Nietzsche skildrat i skrift.

”A collection of three of Nietzsche’s writings concerning the music of Wagner. In particular, he relates Wagner’s music as degenerate, unrefined and unintelligent and relates it to a gradually degenerating German culture and society. The translator provides a detailed introduction”

Kan laddas hem gratis som engelskspråkig ljudbok här.

 

Till sist!

Nina Stemme är en naturkraft som Brünnhilde.

 

End…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s