Dags att ställa tillrätta 1957 års stora litterära helgerån

Jack Kerouac har ni väl hört talas om?

Har ni läst genombrottsromanen som heter ”På drift” alt. ”På väg” på svenska? Har ni kanske t.o.m läst en nyare amerikansk Penquin-utgåva av den?

Vet ni vad?

Ni har inte läst Kerouacs genombrottsroman, det har inte jag heller, inte på riktigt, så här ligger det till!

Bokförlaget som gav ut den första gången i mitten av 1950-talet fegade ur ordentligt och satte Kerouacs bok i händerna på en redaktör som utsatte boken för en omfattande moralcensur, ord ändrades, stycken ströks o.s.v: Det som publicerades då var inte Kerouacs ord utan en hårt moraltvättande, filtrerande och censurerande redaktörs tolkning av dessa. Först 15 år senare när Kerouac själv var död så vågade bolaget ge ut ”den rätta versionen” fri från moraltvättning, censur och omskrivningar.

När det gäller alla hittillsvarande översättningar till svenska så behöver ni INTE tvivla, det är inte Kerouacs ord utan en moralfiltrerad tolkning av dessa eftersom alla hittillsvarande bygger på den första amerikanska fegutgåvan (men det kommer snart en svensk översättning som bygger på rätt utgåva)

När det gäller ”någon engelskspråkig utgåva” hur känner man igen om det är ”rätt text” eller den moralfiltrerade kanske ni som är litterärt intresserade undrar? Det är faktiskt mycket enkelt, vet man bara vad man ska kolla efter så avslöjar sig det hela redan i bokens första mening.

Om er engelskspråkiga utgåva av ”On the Road” börjar så här: I first met Dean not long after my wife and I split up, då behöver ni inte tveka, det är tyvärr ”fel text” (den moralfiltrerade från 1950-talets mitt) ni har i er hand. En ofiltrerad, omanipulerad och ocensurerad version av ”On the Road” innehåller en referens till en faders död (not long after my father died) i textens inledande första mening.

Sådärja, hoppas nu att man förmått att bringa lite klarhet i 1957 års stora litterära helgerån…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s