Kosttillskott – en lönande hälsofarlig bluffindustri

Människors tro på ett ”mirakelpiller” kan enkelt omsättas i skapandet av en internationell mångmiljardindustri.  Är marknaden dessutom i stort sett oreglerad och i stort sett fri från krav på certifiering och krav på oberoende vetenskapliga studiers underlag beträffande effektivitet, ofarlighet, innehåll o.s.v så är det självklart att blufflirarna lockas fram. Dom som inte bryr sig om produkterna är ofarliga eller inte, dom som inte bryr sig om produkterna fungerar eller inte, dom som bara bryr sig  om ”det ekonomiska flödet till den egna fickan”.

Kosttillskottsmarknaden är en sådan marknad.

Jag ska illustrera med ett litet exempel

Det finns en framgångsrik affärskedja här i landet inom kosttillskott för tränande, den heter Gymgrossisten, dom säljer idag (senast jag kollade) 2 produkter från den amerikanska tillverkaren USPLabs. Så här beskrivs tillverkaren ifråga i Gymgrossistens varumärkesöversikt över nämda tillverkare

”Du kan ha de bästa tillverkningsprocesserna i världen, men om dina råvaror inte är av absolut högsta kvalitet kommer inte kosttillskotten att ha någon effekt. Detta faktum har USPlabs tagit tillvara på och arbetar uteslutande med ingredienser av högsta tillgängliga kvalitet.”

Det där låter väl bra? eller hur?

Och det är nu det är dags för verklighetens och realismens skoningslösa kalldusch. Företaget USPLabs var för några år sedan involverade i en jätteskandal som handlade om:

 • Skumma kinesiska leverantörer av ingredienser
 • En substans som visade sig vara farlig för den kardiovaskulära hälsan
 • En ersättningssubstans (när det började osa katt om den just nämda) som orsakade ett stort antal svåra leverskador och något dödsfall
 • Ett företag som hur samvetslöst som helst när man visste om skadeverkningarna gick till det allra yttersta för att 1: Få ut så mycket av produkterna som möjligt ur landet för att undgå att dessa konfiskerades av myndigheter. 2: Sälja så mycket som det bara gick av den för levern ytterst farliga produkten innan produktens historia var finito.

Läs mer (och gräv gärna vidare utifrån det) här nedan

USPLabs Execs Arrested Over OxyElite Pro Scandal (Schmidt Law)

”USPLabs responded by re-formulating OxyElite Pro with another illegal synthetic stimulant from China. Within months, dozens of people were diagnosed with liver damage or liver failure, including one woman who died.”

Man kan förutom att kunna konstatera följande:

Låter något för bra för att vara sant så är det troligtvis inte heller sant

även kunna konstatera

att det faktiskt har hänt att folk som mycket kort tid tagit något för att må bra och som sägs vara bra slutat med en lever i samma skick som levern hos en som supit hårt i åratal.

Jag som skrivit dessa rader har ingenting i sig emot kosttillskott men jag har några väldigt basic krav

 • Dom ska fungera som utlovat och det ska finnas oberoende vetenskapliga studier som styrker detta.
 • Det ska finnas en oberoende kontrollstation som kontrollerar överensstämmelse mellan påstått innehåll och verkligt. Innan produkterna passerat en dylik bör dom förståss inte få säljas.
 • Produkten ifråga ska vara vetenskapligt styrkt ofarlig att använda i rekommenderade doser.
 • Bort med all OSERIÖS MARKNADSFÖRING typ ”Pro Caliber Formula” där Mr Steroider himself försöker övertyga någon lättlurad sate om att produkten ifråga ger resultat på ”Pro Steroid nivå”.

Det här är en marknad där det finns behov av en gigantisk storstädning typ ”städning med ångvält följt av finputs med tandborste och efterföljande kontroll med mikroskop” eftersom humbug utgör branschnorm och inte ett dåligt undantag.

Varför är denna marknad så oreglerad som den fortfarande faktiskt är?

 

Dagens hetaste lästips handlar om kvacksalveri på bl.a ett ställe där folk normalt sett inte räknar med att sånt ska förekomma vilket naturligtvis inte är samma sak som att det inte gör det, d.v.s vårt kära gamla apotek.

Ännu mera kvacksalveri III

”Lögnen har fungerat i tio år utan att någon myndighet ingripit. Skulle Konsum sälja förfalskad mjölk skulle de ha Livsmedelsverket på sig på tio minuter, men inom egenvård tycks allt vara tillåtet.”

Även här finns sålunda goda skäl att ställa sig frågan: Varför är denna marknad så oreglerad som den fortfarande faktiskt är?

 

Dags för mer realism, klarsyn och vetenskapligt evidensbaserade produkter tack! Bort med allt humbug…

 

En reaktion på ”Kosttillskott – en lönande hälsofarlig bluffindustri

 1. Det mesta i matväg – en lönande bluffindustri

  Fundera på vilken mattrend det är som gäller den här veckan. Rawfood, slowfood, ekomat, hälsokost, rotfruktschips, lowcarb, en massa fjantiga engelska uttryck för att du ska köpa vissa tillverkares extra dyra mat, utan några som helst bevis för att det är nyttigt eller bra på något sätt.

  Den som påstår att ekologiska morötter inte är bättre än standardmorötter blir ju närmast slaktad i pressen idag. Ändå är det där ekologiska bara svammel.

  Eller alla dieter som man bara måste följa hela tiden, bara för att kändisarna följer dem. Hälsodieter är och förblir dumheter. En läkare sade en gång på radion att det enda sättet att bli smalare är att förbruka flera kalorier än man sätter i sig. Men det är för enkelt och det finns tusen hälsokostargument emot.

  Idag är alla snart sagt allergiska mot allt och det växer upp restauranger och kaféer över allt som har specialmat för de superallergiska. Jag kan inte äta A, B, C, D, E, F eller G. Det r konstigt. Kan det vara inbillning? Precis som elallergin?

  Beklagar, jag gillar grillkorv med potatismos. Jag är inte ett dugg allergisk mot något alls. Är det fel på mig?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s