Dumpa Microsoft

Min Outlook hette Hotmail (eller kanske nåt annat eller nåt) innan, och innan dess så använde man G-mail. Så inträffade ju den stora händelsen år 2013, ni kanske anar vilken jag menar? Just det, Edward Snowden och avslöjandena som då började droppa fram om hur amerikanska NSA:s sänggående med stora it-företag inom såväl hård som mjukvarusektorn systematiskt och i global skala skadat IT-säkerheten.

Sedan dess?

Skulle aldrig i livet ens fundera på att använda mig av en amerikansk molnlagringstjänst för att spara nåt, egentligen så borde man ju inte ens använda Outlook (eller vad Microsofts webbaserade mejltjänst nu för tillfället råkar heta).

Man kan inte som i verkligen INTE lita på säkerheten och integriteten för ens data i ett amerikanskt moln, så är det bara.

Men vad är alternativen om man nu nödvändigtvis vill använda sig av en webbaserad mejltjänst?

Ja, 1000 meter ner i det schweiziska urberget så kanske svaret på den frågeställningen finns. Det handlar om en helt krypterad mejltjänst som utvecklats av forskare vid MIT och Cern.

Gmail utmanas av Protonmail – krypterad mejl från Cern-forskare (IDG)

”End-to-end-kryptering är i allra högsta grad på tapeten och har så varit sedan Edward Snowden läckte de berömda dokumenten sommaren 2013. Efter två år i beta-version har Protonmail nu gjorts tillgänglig för den som önskar använda tjänsten. Dessutom lanseras en ny mobilapp.”

Kommer absolut att testa under ett litet tag och visar det sig att det hela är i mitt tycke lättanvänt och välfúngerande så är det….. Bye, Bye Microsoft

 

Och till sist, några ord om Windows 10

Näe, detta enbarmliga OS är verkligen inte det hetaste sedan raketosten men väl det svalaste sen istiden:

  • Har fortfarande kvar 20 år gamla begränsningar.
  • En defaultinstallation berövar användaren all integritet och skyfflar iväg en massa data till USA till både Microsoft och till enligt Microsoft betrodda (men ospecificerade) partners.
  • Defaultinstallationen berikar dessutom din dator med ett unikt reklam-id för riktad annonsskyffling till just dig kära läsare.
Inte konstig att Microsoft i nuläget ger bort skräpet gratis (eller gratis är det ju förresten inte, du, just DU betalar med din integritet).

 

 

Hej hopp (Några rader nedtecknade medan en Linuxdistribution jag är lite nyfiken på laddats hem)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s