Den ryska kontextens olika delar

När det gäller en kontext (sammanhang) så är det viktigt att förstå dess olika ingående delar, dels för att begripa syftet med helheten men också för att rätt kunna placera och värdera varje ingående del.

Och nu ska det handla om den ryska kontexten i betydelsen Ryssland versus Europa.

För oss som intresserat oss tillräckligt för att förstå så är det ingen som helst tvekan om att Ryssland sedan ett antal år tillbaka driver en intensiv krigföring mot Europa, ett krig som på olika sätt förs med informationsteknologi som vapen, målet har från första stund varit att skapa kaos i Europa genom att söndra och splittra.

Så här kan det t.ex se ut!

Man beskriver hur hemskt det är med högerextremismen/nazismen i Europa, man ägnar sig härvidlag åt att med särskilt stor omsorg anklagande angripa ”vissa länder” vilket händelsevis råkar vara länder där Putin har ”politiska ambitioner” eller där Ryssland en gång varit ockupationsmakten som blev utkastad. SAMTIDIGT som detta sker så länkar Moskvastyrda trollfabriker påfallande ofta till artiklar hos lokala extremhögervattenhål på webben, detta vet jag med all säkerhet eftersom jag faktiskt kollade hur det låg till med den saken medan den svenskspråkiga men Moskvastyrda trollfabriken (Sputniken) ännu fanns på svenska, undrar just varför den försvann? Och inte nog med det, Ryska banker är faktiskt med och finansierar tillväxten av extremhögern här i Europa (så det är inte så konstigt att densamma gillar Vladimir Putin) men när man försöker komma åt dom artiklar som en gång funnits om saken? så kommer man att upptäcka att dom plötsligt är antingen kraftigt förändrade eller helt enkelt inte finns längre. Mysko? Näe, inte om man studerar ägandet för dom medier där dessa artiklar en gång funnits.

Söndra och splittra, söndra och splittra, söndra och splittra är Putins melodi.

Och det är just därför som Europa behöver ett kitt som förenar.

Och det behövs inte bara ett underhållande kitt som förenar utan det börjar även vara hög tid för en folkbildningsinsats på området informationsteknologi, inte om tekniken i burken utan i form av en insats i nyktert kritiskt tänkande, hur man liksom lär sig att se vad som är vad, sållar agnarna från vetet o.s.v och hur man tillämpar detta på allt som fladdrar förbi ens ögon på internet.

 

 

End…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s