Rysk propaganda paketerad & klar

Vädret var helt sagolikt fint här ute på ön igår så jag tog mig en promenad i det soliga vädret i sällskap med min kamera och det platta lilla pannkaksobjektivet. Gick nere vid havet och stannade till lite och tog denna bilden

WW2

och plötsligt så började man fundera på helt andra saker än träningstimmarna på gymmet och ”Beach 2016”, saker som t.ex den här kobbens strategiskt utsatta säkerhetspolitiska läge. Ett läge som naturligtvis gör ön högintressant för t.ex Ryssland, något som märktes på den numera insomnade svenskspråkiga (nåja, den svenskan var inget vidare, men i alla fall så) Kremlkontrollerade propagandasputniken som hade ett och annat om just Gotland. Helsike också, en fotograf i den ryska propagandans tjänst ända sedan Sovjettiden har till och med varit här på ön och illustrerade en av sputnikens låtsasartiklar med sin version av den så vanliga turistbild som så många andra tagit vid den populära utsiktspunkten.

Så visst finns det ett ryskt intresse och inte bara för den här kobben eller ens det här landet utan för hela EU, ett intresse som handlar om att söndra, splittra och destabilisera och det är just därför som Putin och Europas extremhöger kommer allt närmare varandra, så pass nära att extremhögern ibland t.om paketerar och vidareförmedlar rysk propaganda ”rakt av”. Aftonbladet har faktiskt en riktigt bra ledare nu som handlar om just detta

Putins troll hjälper Sveriges ultrahöger

”På SD-nära sajter är detta nästa övertydligt där man ofta vidarebefordrar rysk propaganda rakt av, paketerad och klar.
Chang Frick, som leder Nyheter Idag beskriver relationen så här på sin hemsida:
”Jag är också stringer (en frilansare med återkommande uppdrag) åt RTs dotterbolag Ruptly. Vi köper även videoklipp från dem. Man kan säga att vi samarbetar lite.”

Så när Sverigedemokraterna skriver så här

”SD är inte putinvänliga”

på sin egen hemsida så är det inget annat än en konkret och direkt lögn, ägnad att vilseleda potentiella väljare. Om man nu verkligen gillar det här landet? varför röstar man då på ett parti som förutom att vara skapat av nazister ljuger om dom relationer man har till främmande makts intressen? relationer som kan tänkas försämra det säkerhetspolitiska läget, inte bara för Sverige utan för hela EU, en fråga som SD:s potentiella väljare verkligen bör reflektera över kan man tycka.

Varför ser det då ut så här?

Propaganda handlar om två saker!

1: Syfte, vad vill man?

2: Effektivitet, hur når man målet snabbast?

Och det är just därför det ser ut som det gör nu. Det blåser högervindar inte bara i Sverige utan i hela EU just nu, Europas vänster är svag nu. Den som vill destabilisera får därför inte ut så förbannat mycket per satsad krona på att slå sig i slang med extremvänster, dålig utdelning på satsningen liksom. Det här inser man i Kreml. Och kommer dom politiska vindarna i Europa att blåsa mer vänster imorgon? så är det också där Kreml kommer att satsa då, för kom ihåg vad det handlar om: Propaganda med klart uttalat mål som helt enkelt måste vara produktivt effektiv för att chansen att nå målet ska finnas.

 

 

End…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s