Beethoven vann när 151 toppdirigenter röstade

Ni vet hur det är med musik, den man älskar älskar man när man älskar den s.a.s. Därmed inte sagt att ens musiksmak förblir densamma livet igenom, själv så lyssnade jag mycket på tung rockmusik i yngre år men man märker ju att det särskilt under senare år börjat bli slagsida åt det håll som utgörs av klassisk musik/opera och sånt.

Det är även det en värld med sina legender, somliga av dom extremt kontroversiella, andra mindre så.

Nyligen så anordnade BBC Music Magazine en omröstning bland 151 internationella toppdirigenter om vilken symfoni som är världens bästa.

Resultatet? Beethoven vann

Beethoven’s Eroica voted greatest symphony of all time (the guardian)

The Eroica, Beethoven’s Third Symphony, came in at No 1, followed by his Ninth, the “Choral”, in second place. Mozart’s last symphony, No 41, the “Jupiter”, was in third place while Mahler occupied the next two places with his Ninth and Second symphonies respectively.”

Och nu inställer sig ju genast den i sammanhanget inte helt ointressanta frågeställningen: Vem är tidernas bästa dirigent någonsin när det gäller just Beethoven? För min del så är svaret lika enkelt som helt självklart, dirigenten för vilken Beethoven och särskilt den nionde liksom utgjorde musikens heliga graal. Han hette Wilhelm Furtwängler och lämnade jordelivet 1954, men strax innan så hann han göra den

Furtw_Luc

här en sista gång. Det här är en helt annorlunda 9:a än den som spelades in i Berlin 1942, den här är lugn, eftertänksam men passionerad. 9:an i Berlin 1942?

Classical Music on Fire.

Beethovens nionde är ett verk av största medmänsklighet och humanism, det inser man om man tar sig en närmare titt på den dikt som spelar en central roll i just den nionde symfonin.

 

End…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s