Bismaken av en klunk Robertson

Det är fredag imorgon, en sån där dag när man så här i medelåldern framåt kvällskvisten brukar ställa sig och kocka ihop nåt i köket samt lyssna på någon trevlig opera eller varför inte någon av dom oförglömliga inspelningarna av Beethovens nionde dirigerad av Furtwängler?

Den som inte känner mig kanske ser ovanstående som ett utslag av borgerlighet, den som gör bara konstaterar, han är han liksom.

Att jag älskar gott vin, det förstår ni, men jag gör inte bara det, jag råkar även vara en helt vanlig knegare som tycker det här med arbetsmiljö och drägliga villkor för arbetare är så pass viktigt att det finns med som en tungt bidragande orsak till mitt eget fackliga engagemang.

Och eftersom jag är jag så bryr jag mig faktiskt om hur villkoren ser ut för dom som jobbar på fälten med produktion av viner jag brukar köpa, Om vi tar Sydafrika t.ex så är det ett land jag helst undviker vid vininköp av det enkla skälet att det här under flera år varit ett väldigt problematiskt område avseende just den biten. Ett område där apartheid fortfarande lever kvar när det gäller värderingen av arbete som utförs såtillvida att vita arbetare som gör ungefär samma saker som icke vita på vingårdarna kan tjäna väldigt mycket mer än sina färgade kollegor och dessutom behandlas bättre rent allmänt.

Det senaste avslöjandet?

”Men när Uppdrag granskning träffar arbetare från gården La Colline, en av 35 vingårdar som ingår i kooperativet Robertson Winery, får vi höra att villkoren, under vilka vinet produceras, är allt annat än schyssta.

– Gårdens ägare behandlade oss som grisar så jag gick med i facket. Men det gillade han inte så han rensade ut oss som blivit medlemmar i facket, berättar Samuel Windvogel, före detta arbetare på vingården La Colline.”

Ja, ni förstår sannolikt helt säkert varför morgondagens vinflaska inte kommer att bestå av något från Robertson Winery vars exportchef Geoff Harvey uttryckte sig så här:

”– Nej, jag vill inte skaka din smutsiga hand. Du är en vidrig skithög.”

till en journalist för lite sedan apropå Winegate.

Det här är en affär som gett eko på internationell nivå och det behöver väl inte sägas att alla aktörer som på ett eller annat vis tjänar grova pengar på vinerna från Robertson Winery har satt sina krishanteringsmaskinerier på högvarv. Om man tittar på dom som tjänar stålarna här i Sverige så kan man konstatera att Systembolaget är något skickligare på krishanteringsaspekten än den svenska importören Primewine som mest verkar vilja skylla ifrån sig istället och referera till något som Systembolaget själva redan backat från.

 

Vin ska smaka gott på alla plan, berörd svensk importör samt Systembolaget som fortsätter att sälja vinerna kan om dom vill ställa BETYDLIGT tuffare krav än vad som redan görs på dom vinproducenter man dealar med, detta eftersom Sverige är ett land där det dricks mycket vin och följaktligen är vårt land  just därför en inte helt obetydlig marknad som kan ställa krav… om man vill…

 

Uppdatering 20161022

Alltså, jag bryr mig faktiskt inte särskilt mycket om hur Systembolaget eller importören Primewine tycker att vi ska se på det inträffade eller förhålla oss till vinerna från Robertson Winery, jag litar faktiskt mer på dom lokala sydafrikanska fackliga organisationerna, och så länge dom ser det som en bra sak att vi som köper vin ibland bojkottar vinerna från Robertson Winery i Sydafrikas Western Cape så är det just precis exakt det jag som kund kommer att göra.

 

 

END…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s