Med desinformation som vapen

Det finns folk i vårt land som hävdar att alla tankar på att Ryssland skulle vara intresserade av Sverige och att sprida desinformation här är båg, tro dom inte, för är det något som är trams så är det att hävda just det.  Vi som bloggat under några år och då berört lite olika ämnen och fått lite läsare ibland (räcker med några hundra) har märkt av en klart ökande närvaro av ryska internettroll och detta redan innan DN började skriva om saken.

Det är det här som är den nya tidens krigföring, tillgång till internet, datorer och statsanställda troll är ett synnerligen kostnadseffektivt sätt att styra debatt och händelseutveckling i önskad riktning.

Hur kan det då komma sig att trollandet faktiskt är så effektivt som det är? För att söka och helst också hitta en plausibel förklaring till det får man nog börja fundera i termer av hur vi numera konsumerar nyheter…

Det ska gå SNABBT att läsa, för många ord och saklig analys premieras inte med läsning av svenssonkonsumenten av nyheter p.g.a ”tråkigt”, står det på facebook eller avpixlat så måste det ju vara sant? eller? För vi har väl alla någon gång hört ”jag läste på facebook att…..” och det har kunnat handla om allt från Illuminatis konspirationer med marsianer om makten över jorden till katter med två huvuden och att förintelsen aldrig ägt rum så tror otäckt många på det för att det står där.

Här i Sverige har vi en lång tradition av folkbildning genom våra olika studieförbund, det kanske är dags att uppdatera folkbildningskonceptet till folkbildning 2.0, eller vad säger ni? Med tanke på att så många använder datorer och internet idag och med tanke på den ökande och framgångsrika närvaron av trollfabricerade fejknyheter och desinformation så kanske myndigheten för samhällsskydd och beredskap bör överväga en landsomfattande folkbildningsinsats på it-området med mål att människor ska kunna lära sig att snabbt genomskåda troll samt trollfabricerade fejknyheter och desinformation. Behovet finns verkligen….

För er lite mer insatta och pålästa på området ryska nättroll, tror ni att sputniken har slutat att trolla om Sverige när den svenskspråkiga versionen av sajten försvann? Sorry, det har den inte, trollandet fortsätter med oförminskad kraft, dock på andra språkversioner av sajten, kollade läget så sent som imorse, just nu så verkar man lägga mycket krut på sånt som relaterar till Nord Stream 2, Gazprom o.s.v…

 

End…

En reaktion på ”Med desinformation som vapen

  1. Jag upplever det som att det tyvärr för det stora flertalet är för jobbigt att använda hjärnan och processa data. Snabbt, enkelt som lättsmält ska det vara, med så låg hjärnaktivitet som möjligt. Ett konkret exempel på detta är en av mina favoritkanaler Techmoan på YouTube. Han går igenom äldre elektronik, undersöker hur det fungerar och lagar därefter det som är trasigt. Som exempelvis när han lagade en skivspelare, där det gick att spela vinylskivor som en CD ( https://www.youtube.com/watch?v=GgAUxJmh5uE ). Väldigt intressant och lärorikt. Klippet har i skrivande stund c:a 277 000 visningar sedan den 8 december 2016.

    Sedan finns det en kanal som heter MrGear, där han som exempel hettar upp en kniv tills bladet blir rödglödgat och skär med bladet genom en cocacola flaska av plast ( https://www.youtube.com/watch?v=hjSheQ7LgJ4 ). Klippet publicerades den 18 december 2016 och har i skrivandes stund c:a 67 300 000 visningar.

    Uppenbarligen finner betydligt fler människor nöje i att titta på meningslösa saker som att skära med en het kniv i en cocacola flaska framför en som går igenom hur en skrivspelare fungerar. Visserligen har människor olika intresse, men det här med att använda hjärnan och lära sig något verkar inte vara något prioriterat för det stora flertalet.

    Förmågan att tänka kritiskt, ta till sig och analysera informationen är något som håller på att försvinna i detta land. Allt ska vara lättkonsumerat med så lite ansträngning för hjärnan som möjligt. Inte undra på att det går utför med kunskapen i detta land.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s