Korkdefekt

God morgon världen, somnade ovanligt tidigt igår och är denna tidiga timme till trots utvilad, sitter här vid laptopen och lyssnar på favoritdirigenten Furtwängler, en av dom tidigaste sakerna nämligen Beethovens femte, en inspelning från 1926. Denna tidiga timme när allt runtomkring är tyst är en bra timme för reflektioner.

En sak en ofta reflekterat över och fortsätter att reflektera över är vår tids extrema motsägelsefullhet. Den tekniska utvecklingen har nått väldigt långt, kunskap har aldrig någonsin förut varit så billigt lättillgänglig som nu men ändå så tycks det som att den stora ointelligenta dumheten breder ut sig i en förfärande hastighet och omfattning med otäcka konsekvenser som t.ex: Nazisternas arvtagare sitter numer i vår riksdag, väldigt många köper fejknyheter som mer sanna än nyheter som bevisligen är sanna, facktidskrifter och webbsidor som en gång i tiden var intressanta på riktigt blir bara dummare och dummare, den stora dumheten sprider sig som ogräs i butikernas tidskriftshyllor. Vad gick fel?

Korkdefekt vin ger inte svaret på frågan om vad som gått fel men är däremot en ypperlig illustration  av felet.

Så här ligger det till, väldigt många tror att ett korkdefekt vin är ett där man på grund av misstag vid öppningen fått korksmulor i vinet och att detta per automatik ger smak åt vinet och förstör detta, om detta säger jag: dumt, dumt och ännu dummare, vinflaskorna ligger ju åtminstone ett litet tag hos producent/importör och i en del butiker/restauranger med ständig korkkontakt och skulle alltså enligt dylikt resonemangs logik ge upphov till 100% korkförseglade viner som är till 100% förstörda, så är det ju inte. Det finns faktiskt en fullständigt nykter förklaring till vad korkdefekt vin är för något, ibland så handlar det om ett ämne som är naturligt förekommande i vissa korkar nämligen:

”2,4,6-trikloranisol” som påverkar vinets smak och doft i negativ riktning.

Ibland handlar det om något annat, men alltså INTE om korksmulor i vinet.

 

Sensmoralen?

En nyfikenhet på att verkligen vilja veta och om man inte vet att ta reda på hur det nyktert faktabaserat ligger till är ett bra vaccin mot mycket i vår tid.

 

Ha en fin dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s