Skulle ni betala för Windows 10?

Skulle ni kunna tänka er att betala för Windows 10? Det skulle faktiskt INTE jag, det finns flera skäl till det.

  • Operativsystemet ifråga lever med ett par basala tekniska begränsningar som är i princip lika gamla som Windows självt.
  • Företaget Microsoft LJUGER så det stänker om det vad meningen är med allt det där dom vill att man ska tacka ja till när man installerar sitt Windows. Det presenteras alltid för användaren som att meningen handlar om att förbättra användarupplevelsen. Don’t Believe it, meningen är en helt annan, nämligen att samla in information att bygga business på utan att DU som användare får något för din medverkan.
  • Den som har tagit sig tid att läsa igenom EULA (End User License Agreement eller på svenska slutanvändaravtal) vid en Windowsinstallation och förstår texten kommer obehagligt snabbt att förstå att man som användare ger Microsoft frikort att dela med sig av precis all data som Windows samlar in till vem som helst som företaget ifråga vill dela denna med.

Är det då så illa att det verkligen inte finns något Windows jag skulle kunna tänka mig att betala för? Näe faktiskt inte, det finns en version av Windows 10 jag skulle kunna tänka mig att betala för, ironin i sammanhanget är att det inte är möjligt för en privatkund att komma över denna på legal väg, det är inte ens möjligt för alla företagskunder, bara för dom med volymlicensavtal, det speciella med denna version är att den kommer befriad från allt junk som finns i alla andra versioner. Det handlar om Windows 10 LTSB. Microsoft själva ser sannolikt helst att folk och företag inte ens vet om att denna version existerar.

Finns det några alternativ då? För kommunikation mot en företagsmiljö som kör Microsoftracet fullt ut, d.v.s Windows 10 Pro eller Enterprise, Office, Outlook för mejl och mötesbokningar  via Exchangeserver?

Bara för skojs skull och för att få lite träning och synkroniseringskoll inför mina nya arbetsuppgifter med it-support så har jag testat just det nu under helgen. Har från en gammal Skruttburk med Linux fått igång en välfungerande synkronisering mot mitt användarkonto på jobbet såsom Outlookkontakter, mötesbokningar, påminnelser, mejl o.s.v. Lösningen bygger på öppen källkod, är trebent och kostar inget. Den består av mejlprogrammet Mozilla Thunderbird med tilläggen TbSync (exchangesynkronisering) & Lightning (kalender).

 

Sensmoralen?

Varför ska man som it-användare likt ett dumt får låta sig ledas till samma hage som alla andra för? Varför inte vara lite nyfiken istället?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s