Vilken webbläsare är du? Vilken är jag?

När internet var ungt så fanns det inte särskilt många webbläsare att välja på, det gör det däremot idag. Internet Explorer från Microsoft hade länge en förkrossande majoritet av alla användare, något som raskt är på väg att förändras, Internet Explorer är ur en rent teknisk synvinkel att betrakta som en osäker och pensionsfärdig antikvitet.

Och det är nu vi kommer fram till Windows 10, ett operativsystem som undertecknad också anser är att betrakta som en pensionfärdig antikvitet, men det är inte ämnet för denna bloggpost, dock så är Windows 10 intressant ur webbläsarsynpunkt, alla tänker kanske inte på det men Windows 10 kommer faktiskt med två webbläsare, Internet Explorer samt den betydligt modernare Edge, den som har upptäckt det kanske reflekterar över varför?

Så här ligger det till med det där varför: Ur teknisk synpunkt så släpar många företags intranät efter i utvecklingen och är beroende av teknik som återfinns i gårdagens webbläsare för att fungera fullt ut och därav Internet Explorer i Windows 10.

Google Chrome är ju en webbläsare som är väldigt populär idag, ett stort problem med denna som jag ser det är att den kommer från ett företag som precis som fallet är med Microsoft och dom sociala nätverksjättarna inte ser sina ”produkter” som produkterna utan deras användare som ”dom verkliga produkterna”, med andra ord så finns det ett reellt integritetsproblem här om man bryr sig om sådant, och varför skulle man inte det?

Min egen favoritwebbläsare just nu?

Lökwebbläsaren TOR Browser

”The Tor software protects you by bouncing your communications around a distributed network of relays run by volunteers all around the world: it prevents somebody watching your Internet connection from learning what sites you visit, it prevents the sites you visit from learning your physical location, and it lets you access sites which are blocked.”

Den är det integritetsvänliga valet liksom, nackdelen med att använda TOR då, finns det någon sådan? Ja, det gör det, webben blir långsammare att surfa och din lokala dagstidnings webbsida kan ta en hel evighet på sig att ladda när alla kartläggningsfunktioner den har inte klarar av att avgöra var du surfar in ifrån.

När en inte orkar vänta då?

Då blir det Mozilla Firefox med ett par lämpligt valda tillägg, varav en givetvis är en annonsblockerare, branchen gnäller över att folk använder såna, man har till med en officiell gnällsida för detta gnäll. Branschen har helt frankt sig själva att skylla för det alltmer utbredda användandet av annonsblockerare, det är åratal sedan som reklambranchen passerade anständighetsnivån vad gäller reklam man parkerar på webbsidor, när reklamen blinkar, låter, lägger sig över det innehåll man vill se, gör att det innehåll man vill se är nåt man måste scrolla för att hitta, när artiklar man vill läsa blandas ut med annonser som är reklam som försöker se ut som redaktionell artikel/text, då blockerar man, sen så blockerar man ännu mer, It’s as fucking simple as that.

 

End…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s