Bland ryska internettomtar och troll

Läste bloggen realistklubbens postning om trollen häromdagen och fick kännedom om ett nytt trollforum jag inte visste om förut, nämligen Sputnik. Sputnik är inte lika välkänd som t.ex RT (förut känd som Russia Today) men fyller ändå samma funktion, d.v.s att sprida sådant som passar Vladimir Putins agenda. Egentligen borde man inte bemöta sådant som skrivs på en så uppenbar trollsajt (lurar den alls någon?) men jag ska ändå göra det ehuru det finns goda och sakliga skäl till det. Sputnik försöker få det att framstå som att baltländerna är fulla av nazister som har officiellt stöd.

Ryska UD: stoppa nazismens hyllande i Lettland

”Ryska UD har kallat invigningen av monumentet över ”skogsbröderna” i Lettland för ”skändande av Andra världskrigets offers minne och uppmanar världssamfundet att uppmärksamma nazismens pågående glorifiering i Lettland.”

När man läser en sådan artikel så bör man ha i åtanke vad som är sajten och artikelns syfte och funktion och har man det så tar man också reda på vad dom där ”nazisterna” det pratas om var. Gör man det så kommer man också direkt att inse varför Putinvänliga Sputnik trollar som man gör.

Och det är nu det börjar bli intressant för ni kan aldrig gissa vem som är med och på riktigt finansierar europeiska högerextremister? Just det, det gör ryska banker (som of course inte gör något sådant utan att Putin har ett godkännande finger med i spelet) och det är inget trollpåstående utan klarlagda fakta. Moskva försöker alltså utmåla vissa länder som nazistfästen samtidigt som man skapar starka ekonomiska och politiska allianser med europeisk extremhöger. Snacka om att tala med kluven tunga.

Slut på rapport från trollskogen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s